*

Sinikka Klemettilä:  "Pianomies Hillel Tokazier", julkaistu 8.5. 2019.

Hillel Tokazier oli kymmenvuotias, kun hänen perheeseensä hankittiin piano. Siitä pitäen soittaminen on täyttänyt hänen elämänsä kokonaan. 

Samaan aikaan rockmusiikki valloitti maailmaa, ja Hillel tempautui sen rytmeihin. Hän soitti pianoa ja sähköurkuja useissa maineikkaissa yhtyeissä, sävelsi ja sovitti, säesti ja konsertoi sekä yksin että erilaisissa kokoonpanoissa. 
Muusikon tie ei kuitenkaan ole kulkenut tavallisia latuja. Sen läpäisee hengellinen etsintä, joka tiivistyi 1980-luvun alussa elämänkriisien puristuksessa. Hillel löysi henkilökohtaisen uskon ja alkoi muiden töidensä ohella säveltää ja esittää myös hengellistä musiikkia.
Kirja kertoo sykähdyttävästi suomenjuutalaisesta taiteilijasta, jonka elämää ovat leimanneet tiukka sukuperinne, oma luovuus, muusikon elämän epävarmuus ja huolehtivaisen perheenisän vastuu. Herkkyyden lahja voi olla myös taakka, jonka keventäminen on vaatinut aikaa ja voimia.

Toimittaja, filosofian maisteri Sinikka Klemettilä on kirjoittanut aiemmin teokset "Matti I Suuri"(Kirjapaja 2009) ja "Aiju - Aiju von Schöneman muistelee" (Turkuseura 2014) 

Kirjan on julkaissut Päivä Osakeyhtiö. 

http://www.nettikirjakauppa.com/bundle/7/pianomies-hillel-tokazier--virsimaisemani--paketti

*

Hillel Tokazierin uusimmat pitkäsoitot

Roots (Juuret)

Pianisti-laulaja Hillel Tokazierin kolmas äänite täydentää hänen etnisten levytystensä trilogian. Uusi levy on nimensä mukaisesti paluu niin muusikon omille kuin juutalaismusiikin juurille.

Hillel ammentaa musiikkinsa materiaalin osin omista suomenjuutalaisista juuristaan eli vanhoista synagogalauluista, joita hän lapsuudessaan lauloi isoisänsä ja isänsä kanssa. Lisäksi hän on säveltänyt muutamia uusia lauluja rukouskirjan teksteihin. Vanha Itä-Euroopan juutalainen pelimanniperinne eli KLEZMER on vahvasti mukana. Kokonaisuutta voisi kutsua läpileikkaukseksi muusikon omasta etnisestä taustasta.

Hyvin mielenkiintoiseksi uuden levyn tekevät useat etniset soittimet. Taustalla soivat tutumpien instrumenttien lisäksi mm. erilaiset puuhuilut, bouzouki, ud ja shofar. Kuulija aistii autiomaan tuoksuja ja erämaan kaikuja lauluja kuunnellessaan. Hartaus yhdistyy laulun, soiton ja tanssin riemuun.

Virsimaisemani (My Landscape of Hymns) 2019

Virsimaisemani-äänite on improvisatorinen näkemykseni valikoiduista Virsikirjan virsistä. Mukana on myös kaksi gospelkappaletta.

Sävelmät soljuvat improvisoituina mutta tunnistettavina. Toivon, että virsien henki avautuisi kuulijalle uudella tavalla.

Soitossani kuuluu kaikuja kaikista eri musiikkityyleistä, joita olen aiemmin soittanut.

Tulkinnoista välittyy elämässä tuntemani ilo ja vastoinkäymistenkin keskellä kokemani armo, johdatus ja Jumalan huolenpito.

Kiitos Luojalle musiikin lahjasta!

Lauluja elämästä

Hillel Tokazier esittäytyy uudella soololevyllään laulaja/lauluntekijänä. Lauluja elämästä on tunnelmoiva iskelmälevy, joka nimensä mukaisesti kertoo elämän eri vaiheista ja väreistä.

Kantavana teemana on rakkauden kipu ja kauneus. Levyn sävellykset ja sovitukset ovat Hillelin omaa käsialaa, sanoituksista vastaavat mm. Eero Ainesmaa, Jiri Nikkinen ja Jorma Toiviainen. Levyllä solistivierailunsa tekevät Marion Rung ja Maarit Hurmerinta. Bändissä musisoi joukko maamme ykkösluokan soittajia, kuten Pepa Päivinen / saksofonit ja huilut, Pentti Lasanen / klarinetti, Antero Jakoila / kitarat ja Hannu Rantanen / bassot.

Miellyttävästi soiva levyuutuus noussee radiokuuntelijoiden suosioon monine koskettavine lauluineen. Todennäköisesti Hillel on myös onnistunut tekemään sen, mihin harva laulunkirjoittaja nykyään kykenee: luomaan aikaa ja kriittistä kuuntelua kestävää iskelmämusiikkia.
     

2 levyä samalla CD:llä
Eero & Hille Good Rockin' Tonight / Boxcar Necktie Party

Levyllä Good Rockin' Tonight Hillel Tokazier ja Eero Raittinen esittävät rajua rokkia ja tunnelmapaloja rockin kultaiselta aikakaudelta.

Boxcarin Nectie Party sisältää suurimmalta osin Hillen säveltämiä rock-kappaleita, joita taitava Boxcar-yhtye esittää, laulusolistinaan Eero Raittinen.

     

Kiitos Herralleni
Avaa sylisi
Laulamme Herralle
Kiitostanssi II
Kiitos Herralleni
Hava nagila
Taas Häntä vaivaan
Pelastaja
Taivaallinen mies
Puhdista meidät
Rukouslaulu
Lähellä Herraa
Herra antaa armon
Murheellinen mies
Låt mig vila (bonus)

Juutalainen maisemani
My Jewish Landscape- 2015

Vitebsk
Lomza
Belz
Ucieny
Slutsk
Polotsk
Brodny
Grodno
Dubno
Birtzhi
Kovel
Zhitomir
Kamenets
Radun
Kovno
Dvinsk
Vitebsk II