Hillel Tokazierin urasta lyhyesti

Hillel Tokazier on syntynyt vuonna 1946. Hän on kolmannen polven suomalainen. Muusikon uran alkuna voidaan pitää ensimmäistä levytettyä sävellystä vuonna 1967. Hän asui Israelissa vuodet 1970 - 1975 ja aloitti Suomeen palattuaan työt kokopäiväisenä muusikkona ja säveltäjänä.
Hillel Tokazier on soittanut useissa tunnetuissa yhtyeissä kuten Eero, Jussi & The Boys ja säveltänyt iskelmä- ja pop-musiikkia kuuluisille suomalaistaiteilijoille kuten Marion, Tarja Lunnas, Heidi Kyrö, Tapani Kansa ja Paula Koivuniemi. Hän on toiminut monien kuuluisien suomalaistähtien säestäjänä ja työskennellyt studiomuusikkona äänilevystudioissa, radiossa ja televisiossa.
Teoston listoilla Hillel Tokazierin säveltämiä kappaleita on useita satoja. Niistä tunnetuimpia ovat jo edesmenneen Urpon (rumpali Upi Sorvali) superhitti Teryleeniä, Tapani Kansan Veikko Nieminen ja Satu Pentikäisen Jos se voisi olla totta.

Hillel on säveltänyt musiikkia mm. tv-näytelmään Elämäsi parhain aika ja toiminut muutaman vuoden Kuule sinua rakastetaan -ohjelman orkesterinjohtajana.

Suomen lisäksi Hillel on esiintynyt Ruotsissa, Islannissa, Tanskassa, Hollannissa, USA:ssa, Ranskassa, Saksassa ja Israelissa.Hillel Tokazier aloitti perinteisenä rock- ja boogie woogie -pianistina, mikä edelleenkin lasketaan hänen erikoisalueekseen. Viimeiset kymmenen vuotta Hillel on tullut tunnetuksi itseään pianolla säestävänä laulajana. Ohjelmistoon kuuluu mm. suomalaisia iskelmiä, laulelmia, kansainvälisiä evergreenejä ja kansanmusiikkia. Laulukielinä pääasiassa suomi, ruotsi, englanti ja heprea.

Myös solistiset virtuoosimaiset pianosooloesitykset ovat hänen tavaramerkkinsä esim. Iloinen Velikulta, Säkkijärven polkka, Mexicon pikajuna,  mykkäfilmimusiikki, Klezmer-musiikki, hulvattomat sikermät lastenlauluista, Boogie Woogie -sovitukset klassisista sävellyksistä (Kimalaisen lento, Kesäillan valssi, Pähkinänsärkijä jne.), slaavilaissikermät, romanttiset sävelmät (Memory, Ballade pour Adeline), musikaalit, filmimusiikki (Cherbourgin sateenvarjot, Kummisetä, Casablanca, suomalaiset filmit ym.)

Myös taustamusiikin soittaminen hyvän tunnelman luojana on ollut hänen vahvoja puoliaan.
Aina ei tarvitse toimia solistina.Taustamusiikin esittäminenkin on palkitsevaa ja oma taiteenmuotonsa.

Hän on julkaissut neljä soololevyä, Hillel Tokazier & Piano vuonna -82, Iloinen velikulta -84, Hillel Tokazier -87 ja H.Tokazier & His Jumping Rats -92, kaksi kokoelmalevyä Hillel Tokazier -96, Iloinen Pianomies -99 ja kolme ansiokasta juutalaisen laulumusiikin levyä, Elämän puu -89 , Maitoa ja hunajaa –96 sekä Juuret - 2003. 30-vuotis juhlakonsertin kunniaksi ilmestyi uusi kokoelmalevy Iloinen pianomies. Vuonna 2019 julkaistiin Virsimaisemani -levy.

Edellä mainitusta materiaalista on julkaistu kolme nuottialbumia. Tokazierin sävellykset ovat menestyneet myös erilaisissa kilpailuissa: Vuonna -83 hän oli Syksyn Sävelen finaalissa instrumentaalikappaleella nimeltä Iloinen velikulta ja vuonna -93 niinikään finaalissa kansainvälisessä Jewish Music Song Festival -sävellyskilpailussa Los Angelesissa. Kilpailusävelmä Jigdal on julkaistu levyllä Maitoa ja hunajaa.
Israelissa työskennellessään Hillel Tokazier soitti sikäläisissä yhtyeissä juutalaista kansanmusiikkia.

Neljän juutalaista musiikkia sisältävän levynsä innoittamana Hillel on kiertänyt ympäri Suomea pitämässä luentoja ja konsertteja aiheena juutalainen musiikki. Vuodesta -94 alkaen kyseisen toiminnan piiriin ovat kuuluneet myös koulut. Hillel on myös saanut niin Taiteen keskustoimikunnan kuin Svenska kulturfondenin stipendit juuri juutalaisen musiikin tutkimista varten. Myös Niilo Helanderin säätiö, Wihurin säätiö ja Alfred Kordelinin säätiö ovat tukeneet tutkimuksia.
Laulukokonaisuuksien Elämän puu, Maitoa ja hunajaa ja Juuret tekstit perustuvat paljolti juutalaiseen rukouskirjaan ja niiden musiikki on kansanmusiikkipohjaista, joskin suurimmaksi osaksi Tokazierin itse säveltämää. Levyillä kuullaan myös otteita itäeurooppalaisesta juutalaismusiikista eli klezmermusiikista. Hillel on toiminut myös juutalaista musiikkiperinnettä Suomessa ylläpitävässä Hazamir-kuorossa.

Hillel Tokazier on tehnyt yhteistyötä monien suomalaisten kristittyjen hengellisen (gospel) musiikin esittäjien kanssa, joista mainittakoot Jukka Leppilampi, Jouko Kantola, Kaarle Mannila ja Pekka Simojoki. Hänen kahden viimeisimmän etnisen levynsä Maitoa ja hunajaa ja Juuret kustantajana on suomalaisen hengellisen musiikin ja etnisen musiikin tuotantoon keskittynyt Suomen Lähetysseura Rainmaker-levymerkillään 1997 - 2003.
Vuonna 2009 ilmestyi äänite Lääke, joka on modernia hengellistä musiikkia maustettuna Hillelin omintakeisella pianismilla. Kaikki laulut ovat omia sävellyksiä ja tekstit Hillel on tehnyt Pia Perkiön avustuksella. Tuottajana toimi Anssi Växby.

KONSERTTITOIMINTA
Juhlakonsertissa 10.11.1999 kuultiin monipuolista, eri kultuureista ja musiikin eri alueilta kosketuspintaa hakevaa musiikkia: Perusiskelmää, rehevää rockia, texas-boogia, kauniita ballaadeja ja etnistä, lähinnä slaavilaista ja juutalaista musiikkia.Savoy teatteri oli loppuunmyyty.
Vuonna 2000 yhtye Jump´n ´Jive aloitti toimintansa. Perinteistä rock, boogie, blues ja New Orleans -vaikutteista musiikkia soittavassa yhtyeessä svengaavat Hillelin lisäksi mm. Jussi Raittinen ja Matti Oiling.

Jump´n´ Jive on ollut suosittu esiintyjä klubeissa, jazz-festivaaleilla ja yritysjuhlissa.
Vuonna 2001 Hillel sai kunnian esiintyä Klezmer-yhtyeensä kanssa Helsingin Juhlaviikoilla. Huvilateltan konsertissa kuultiin juutalaista kansanmusiikkia laidasta laitaan.
Vuonna 2002 Hillel piti taas suuren konsertin Savoy – teatterissa. Ohjelmassa oli mykkäfilmimusiikkia, tanssiesityksiä, monipuolista estradiviihdettä ja tulevan levyn Lauluja elämästä parhaat palat.

Vuonna 2003 toukokuussa ilmestyi uusi etninen juutalaista musiikkia sisältävä levy Juuret (Roots) joka esittelee maailmanmusiikkia, kansanmusiikkia ja klezmeriä Hillelmäiseen tapaan.
Elokuussa 2003 ilmestyi laululevy Lauluja elämästä, joka taas esittelee Hillelin omia sävellyksiä suomeksi laulettuina. Mukana ovat Marion Rung ja Maarit Hurmerinta ja maan parhaat muusikot.

2004 Hillel kiersi ympäri Suomea tehden tunnetuksi uutta materiaalia. Konsertit sunntautuivat laajalle alueelle.

Koulukonserteissa  Hillel esitti ohjelman Pianon rooli kevyessä musiikissa sekä ala- että yläasteille. Lukioissa taas käytiin läpi myös etnistä juutalaista musiikkiperinnettä esim. Klezmermusiikkia.

2005 oli sitten vuorossa suuri konsertti Rhythm´n´Roots Helsingin Savoy-teatterissa. Salintäyteinen yleisö sai nauttia monipuolisesta musiikista josta ei huumoria puuttunut. Orkesteri esitti mm. hupailun piirrettyjen filmien ja melodioiden maailmasta. Vierailevana solistina konsertissa oli Jazz- laulajatar Laura Garam.

2005 syksyllä pyörivät Hillelin illat Lillanilla. Kolme musiikkiteemaa Lillanin näyttämöllä. Vierailijoina m.m. Laura Garam ja Eero Raittinen. Juutalaisen musiikin ilta, Mykkäfilmissä-ilta (mykkäfilmejä live säestyksellä) ja Boogie & Blues ilta.

2006 jatkuivat Illat Lillanilla. 16.2. Uusintana Good Rockin´ Tonight.

Saman teeman ja myös etnisen klezmerin ja juutalaisen musiikin konsertit jatkuivat kouluissa syksyllä 2006 konserttikeskuksen järjestämänä.

25.11.06 esittelin Temppeliaukion kirkossa etnistä tuotantoani konsertissa. Kokoelmalevy Psalmilauluja ja muita juutalaisia melodioita julkistettiin.

28.03.07. Savoy-teatteri , Good Rockin´ Tonight, solisteina Eero Raittinen ja Hillel Tokazier sekä Rock Ragge ja Red Hot Max Ruotsista.

Koulu ja kirkkokonsertti Oulussa, pianomusiikkikonsertti Ikaalisissa 14.10. Hillel Tokazier & Janne Anttila kahden pianon juhlashow. Muita koulukonsertteja.

Myös laulavan pianistin illat Storyville-pianobaarissa jatkuivat kerran kuukaudessa.
14.4.08. Lilla Teatern. Konsertti Hillel med vänner, Klezmer och mycket mer. Yiddishinkielisiä lauluja ja juutalaista Cabaret - iskelmäjazzia. Viisi naissolistia ja iso orkesteri. Oma tuotantoni ja täysi sali!

Vuosina 2008 - 2009 koulukonsertteja eri puolilla Suomea ja konserttikiertue Lapissa 2009. Kiertueen aikana julkaistiin uusi laulusoololevy Lääke.

2009 mukana soolopianistina ja esiintyjänä useissa konserteissa ja Back to The Sixties -tapahtumissa.

Mykkäfilmisäestykset jatkuivat. Myös paljon koulukonsertteja.

2010 Konsertteja ympäri Suomea kirkoissa ja konserttisaleissa. Useita eläkeläiskonsertteja = konserter för pensionärer (kaksikieliselle yleisölle) suurella menestyksellä. Back to The Sixties tapahtumat jatkuivat.

Useat artistit ovat esittäneet sävellyksiäni konserteissaan

2011 olin onnettomuuden seurauksena osteoporoosin takia toipilaana 8 kk.

2011 – 2014 Konsertteja kirkoissa, Back to The Sixties -tapahtumissa (Roosters-yhtye) ja muita esiintymisiä. Sävellystyötä, esitelmiä ja tutkimustyötä. Useita soolokonsertteja (etnistä juutalaista musiikkia ja omia sävellyksiä).

2014 Eero & Jussi Raittisen ja Boys-yhtyeen 50-vuotisjuhlakonsertit joissa toimin vierailevana artistina.

1.11. 2014 ilmestyi uusi levyni Kiitos Herralleni. Esiinnyin ohkelmalla kirkoissa ja konserttisaleissa soolona. Kiitos Herralleni sisältää hengellisiä lauluja ja juutalaista kansanmusiikkia.

2015 alussa toimin Orionissa venäläisten mykkäfilmien säestäjänä Leningrad avantgarde -tapahtumassa.

Sain myös Suomen kulttuurirahaston arvostetun Eminentia-apurahan kirjalliseen työhön helmikuussa 2015. Tämä pitkän linjan rytmimuusikon ja juutalaisen musiikkiperinteen vaalijan kirjallinen työ huipentui Pianomies Hillel Tokazier -kirjan julkistukseen toukokuussa 2019.

2015 julkaisin myös pianosoololevyn Juutalainen maisemani = My Jewish Ladscape, joka sisältää improvisoituja juutalaisia teemoja. Eräs unelmistani toteutui.

2016 konsertoimista ja kirjoitustyötä. Back to the sixties tapahtumat Roosters yhtyeessä jatkuvat myös. Mykkäfilmisäestyksiä Forssan mykkäfilmifestareilla.

Poimintoja vuosien varrelta:
Vuonna 1967 1. levytetty sävellys Pöytään viereiseen. Yhtye oli nimeltään Caj Incorporated.
Vuonna 1968 Mukana laulaja-rumpali Eero Raittisen yhtyeessä Help, jossa soittivat myös kitaristi Jukka Tolonen, rumpali Vesa Aaltonen ja basisti Heikki Virtanen.
Vuonna 1970 - 1975 Muusikkona Israelissa.
Vuonna 1975 - 1986 Eri yhtyeitä kuten Rotox, Boxcar ja Ball (kaikki kolme yhdessä Eero Raittisen kanssa),
Eero, Jussi & The Boys ja Tapani Kansan yhtye.
Levytyksiä, radio- ja tv-keikkoja sekä solistina että muusikkona.

Vuodesta 1986 - Opiskellut laulamista. Toiminut free-lance säveltäjänä ja muusikkona. Esiintynyt itseään pianolla säestävänä soololaulajana.

Vuonna 2001 perustettiin yhtye Jump´n´Jive Jussi Raittisen ja Matti Oilingin kanssa. Ohjelmisto on 50-60-luvun svengikästä rytmimusiikkia höystettynä huumorilla.Todellinen elävän musiikinlive-bändi, konserttien ja juhlien tunnelmanluoja, jossa soittavat myös saxofonisti Juho Hurskainen ja basisti - laulaja Matti Saloranta.

Kuusi pianosoololevyä:
1982, Hillel Tokazier & piano
1984, Iloinen Velikulta, (Saman niminen kappale Syksyn sävelen loppukilpailussa 4. sija). Ensimmäinen instrumentaalisävellys loppukilpailussa kautta aikojen.
1987 levy Hillel Tokazier
1992 levy Hillel Tokazier & Jumping Rats
1996 kokoelma Suurimmat hitit
1999 kokoelma Iloinen pianomies

Muut levyt:
2003 laulusoololevy Lauluja elämästä.
2007 Eero & Hille: Good Rockin´ Tonight uusintajulkaisu , samalla levyllä myös Boxcar ja Ball -yhtyeiden levyt 70 – luvulta.
2009 laulusoololevy Lääke, joka sisältää modernia hengellistä musiikkia.
2014 laulusoololevy Kiitos Herralleni, nykyaikaista uutta hengellistä musiikkia, omia sävellyksiä ja sanoituksia. Kaksi viimeistä levyä näistä sisältää myös Klezmer musiikkia.

Konsertteja eri puolilla Eurooppaa,Yhdysvalloissa ja Israelissa. Lukuisia TV- ja radioesiintymisiä.


Tunnetuimmat iskelmäsävellykset: Teryleeniä, Jos se voisi olla totta, Iloinen velikulta, Syksy, Veikko Nieminen, Tässä ja nyt.

Erikoisalueena etnisen juutalaisen musiikin tutkiminen.

Tokazierilta on ilmestynyt neljä laulukokonaisuutta juutalaista musiikkia, jotka sisältävät myös klezmeriä (Itä-Euroopan juutalaista kansanmusiikkia) ja uusi pianosoololevy improvisoituja juutalaisia teemoja 2015:

Elämän puu - Etz Chajim - Tree of Life , 1989
Maitoa ja hunajaa - Chalav udvash - Milk and Honey 1996
Juuret - Shorashim - Roots 2003
Psalmeja ja muita melodioita 2007
Juutalainen maisemani - My Jewish Landscape 2015   

Suomalaiseen virsiperinteeseen ja gospeliin pohjautuva improvisaatiolevy:

Virsimaisemani - My Landscape of Hymns 2019